Бабенко Юрій » 12 янв 2012, 20:44
О Володимире, які у Вас підстави називати Власовського недоучкою? Давайте посилання на джерела, які заперечують думку Власовського, бажано авторитетні. Я розумію, Власовський вам не подобається, але це ще не значить, що він не знає історії церкви.
Що до визнання чи невизнання, то ця ситуація мені скоріше нагадує події учасником яких колись був і я. Частина робочого колективу збунтувалась проти свого керівника і поки йшла боротьба, інша частина чекала а чим це закінчиться.
Нагадаю Вам події недавнього минулого. Коли ішли перемовини про входження Київського Патріархату до складу Константинопольського. Які, думаю, не без допомоги Москви, закінчилися нічим. Хоча, я розумію, Царгородський патріарх для вас не авторитет.
Про Флорентійську унію. Як вам такі цитати з вікіпедії: "Собор был созван папой Евгением IV и утверждён императором Иоанном VIII Палеологом. На Соборе присутствовал также Константинопольский патриарх Иосиф II, полномочные представители Патриархов Александрийского, Антиохийского и Иерусалимского, митрополиты Валашско-Молдавский и Киевский и всея Руси (Исидор)..." і ще "В ходе Собора восточные иерархи, тщательно ознакомившись с учением Римской церкви, пришли к выводу, что оно православно. После некоторых колебаний все они, кроме одного иерарха, митрополита Марка Эфесского, признали нововведения Римской церкви имеющими основание в св. Писании и св. Предании, то есть правомочными..."
Тобто, всі, окрім митрополита Марка Эфесского, і навіть "митрополит...Киевский и всея Руси (Исидор)" тоді визнали унію, а значить впали в єресь. Нагадаю, що до 1458р. Київський митрополит фактично був і Московським. З 1458р. Київська і Московська митрополії розділилися на 2 окремі, при цьому Московська церква вже 10 років мала фактичну автокефалію (з 1448 року). Собі ви визнання унії прощаєте, а от Константинополю - ні.
Ви пишете: "Автокефалия нужна была Русской Церкви не для развития государства,а для разрешения сугубо церковных проблем, в том числе и для ограждения паствы от еретических поползновений Константинополя..." Можливо, тому, що Україна, дасть Бог, розвиватиметься незалежно від того буде автокефалія в УПЦ чи ні. Але й нам автокефалія потрібна в першу чергу для розвитку саме українського і саме православ'я, так як в РПЦ
православ'я російське, в Грузії -грузинське і так далі. Я розумію православ'я як багатоманітність в єдності. А що до уніатської єресі чи константинопольського патріарха чи "митрополита Киевского и всея Руси Исидора" я писав вище.
Ви пишете: "Слава Богу грузины автокефалию не брали( иначе были бы в положении "филаретовцев"),а приняли ее заручившись признанием всей Полноты Православной Церкви..." Коли грузини заарештовували екзарха від Синоду архиєп. Платона, навряд чи вони встигли запитати дозволу у "всей Полноты Православной Церкви..."
Я розумію,порушення канонів РПЦ річ "не вопиющая", а от іншим порушувати канони, зась. Бо Москва стане на оборону св. канонів, а в неї сила з якою нерахуватися неможливо. Іще виявляється порушення св. канонів буває вопіющим і невопіющим. Твердження вельми цікаве.
А що до наведення "конституційного ладу" в Чечні, то звиняйте, якби там просто велися воєнні дії, це ще було б пів біди. Там творився повний безпредел, тобто захочу - пограбую, захочу - згвалтую, захочу - уб'ю, і мені за це нічого не буде, бо я "исполняю долг перед Россией" І діла до цього не було нікому, окрім купки інтелігентів. І саме ці інтелігенти і виявились совістю російської нації, та аж ніяк не РПЦ. Цинізм на цинізмі і цинізмом поганяє.