О Володимир пише: "Так вот огорчу вас,но румыны "рукоположенные" в кп,приносили покаяние и принимали вновь рукоположение но уже на родине" Про це я дізнаюсь від Вас вперше. Не бачу логіки. Ви б послали вчитися потенційних священників РПЦ до розкольників? Думаю, навряд.
Крім того, на сьогодні, не є великим секретом коли приховане, а коли й відкрите протистояння між РПЦ і Константинополем, фактично відбувається боротьба за впливи у православному світі, що є логічним продовженням екуменічного руху за часів Радянського Союзу, адже й екуменізм культивувався з метою збільшення впливу на заході. І наскільки мені відомо, Москва навіть погрожувала розколом серед православних церков якщо КП буде визнано.
Естонська православна церква, на теперішній час, хіба не в складі Константинопольського патріархату?
Що до автокефального руху в Україні. Значна частина українців, зважаючи на політичну позицію РПЦ чи УПЦМП (що є те саме) просто не може бути членом цієї церкви. І для них лишається 2 шляхи: або шлях автокефалії, або що найменше недовіра, а то й просто ворожість до православ'я. Ось ціна політичної заангажованості РПЦ.